eTwinnings

Liceul Teoretic ,,Ioan Pascu” promovează studierea limbilor străine, respectiv limba engleză, prin participarea și organizarea de proiecte eTwinning. Această platformă este parte integrantă a Erasmus+, Programul Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport și se adresează tuturor profesorilor, indiferent de disciplină, dar și elevilor ce doresc să își îmbunătățească limba engleză într-un mod plăcut și interesant prin proiecte de colaborare între școli din Europa.

În unitatea noastră școlară, doamnele profesoare de limba engleză Lungu Oana și Neacșu Diana au inițiat diverse proiecte eTwinning, câștigând și diverse premii internaționale în cadrul acestor proiecte și certificate de calitate naționale.

proiect e-twinning Liceul teoretic Ioan Pascu Codlea

Ioana Samoilă-elevă a Liceului Teoretic Codlea, câștigând locul I la Concursul organizat în cadrul proiectului eTwinning ”Europe’s got talent”

Proiectele  eTwinning desfășurate în școală au fost următoarele:
1. A Snapshot of Us
2. Cartoon characters
3. Christmas cards
4. Exchanging emails
5. Europe’s got talent
6. Make an amazing movie about your country
7. Making friends and learning English across Europe
8. My guidebook to English speaking countries
9. The cartoon
10. The Youngest Penpals
11. Traditional and fairy tales
12. Welcome to our enchanted Europe
 
Momentan, școala noastră este implicată în proiectul eTwinning ,,Ambassadors for Peace” ce are în vedere prezentarea activităților ce se desfășoară în cadrul proiectului Erasmus+ ,,Ambassadors for Peace” cu numărul de referință 2017-1-FR01-KA219-037339_3, ce este finanțat cu fonduri europene. Proiectul Erasmus+ presupune mobiliăți cu profesori și elevi în țările partenere (Franța, Croația, Grecia, Finlanda, Italia) și schimburi de bune practici.
 

INTERNETUL – DE LA UZ LA ABUZ

Natura umană este concepută în așa fel încât să fie una naturală, socială și spirituală. Dintotdeauna relațiile au avut cel mai profund efect asupra dezvoltării umane și științele care le studiază dovedesc, prin teorii și studii diferite, impactul enorm al experiențelor din copilărie în realizarea adultului de mai târziu.

Cu cât copilul crește și se apropie de preadolescență, contactul social devine mai important pentru el, iar familia nu mai este principalul punct de interes, ci mai degrabă colegii și prietenii. Desigur, această extindere în alte grupuri sociale și nevoia de a aparține și a fi la fel cu cei din jur este un ecou care are rădăcini adânci în evoluția umană. Putem să ne imaginăm cât de periculos era să fii singur, în afara comunității pentru că nu aveai nicio șansă de supraviețuire în întâlnirile cu animale sălbatice sau alte grupuri care sesizau că nu ești „de-al lor”. Uneori, poate fi dificil de acceptat că, treptat, influența ta va fi mai mică și alte lucruri vor deveni importante pentru el. E firesc și spre binele lui. Dincolo de orice simți acum, probabil îți dorești ca el care să devină un adult autonom care să poată să trăiască fericit și să aibă succes, iar adolescența este o perioadă în care el adaptează o parte din obiceiurile și viziunile familiei, care nu îi mai servesc exact în aceeași formă. Această etapă a adolescenței devine brusc problematică pentru mulți părinți pentru că este clar că ceea ce funcționa înainte, acum nu mai are efectul scontat. Acum, capacitatea de control a părintelui scade și iese la suprafață ce a sădit și hrănit în relația cu copilul lui în anii dinainte. De multe ori, cu cât relația este mai puțin apropiată, cu atât adolescentul tău vrea mai departe, devine mai rebel, mai împotrivă a tot ce propui. Acum relația este dezgolită de impuneri fără sens și putem cu ușurință să observăm impactul extrem de negativ al pedepselor și recompenselor dacă în trecut ai apelat la această formă de condiționare a comportamentului copilului. Amintește-ți că relația dăinuie și este mereu dincolo de controlul tău, dar la un pas distanță de iubirea ta manifestată cu curiozitate față de lumea interioară a fiului sau fiicei tale.

Dacă relația voastră este una în care copilul se simte în siguranță atunci el va veni și îți va povesti ce îi place, ce a făcut, ce l-a deranjat; îți va zice tot, cu lux de amănunte. Uneori chiar va insista să te învețe și pe tine ce a descoperit el și te va invita în lumea lui online. Aceasta este o formă prin care el eliberează tensiunile pe care le-a acumulat cât timp nu era alături de tine și are nevoie să se reapropie de tine.

Internetul este folosit zilnic de copii și adolescenți care nu știu că în spatele unui ecran se pot ascunde prădători online. E important ca părinții să fie vigilenți și să le explice copiilor câteva reguli pentru siguranța lor.

  • Comunicați deschis copiilor avantajele și dezavantajele lui.
  • Stabiliți cu ei o listă de site-uri sigure și un program de folosire a computerului
  • Învățați copiii să rămână cât mai anonimi posibil (să nu publice informații personale: numele complet , adresa, număr de telefon, CNP, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărți de credit sau să posteze fotografii deoarece ar putea fi folosite împotriva lor
  • O soluție pentru protejarea copiilor pe Internet sunt programele de filtrare a conținutului web și control parental
  • Încercați să aflați cât mai multe despre ,,prietenii” on-line ai copiilor așa cum ați dori să îi știți și în umea reală
  • Discutați despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întâlniri cu personae necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefon mobil, Instagram, Facebook etc.

05.06.2020

Prof. Consilier Școlar Danciu Mirela Gabriela

Prof. Lungu Oana-Maria